• slide-4
 • slide-6
 • slide-1
 • slide-5
 • slide-8
 • slide-2
 • slide-3
 • slide-10
 • slide-9
 • slide-7

Scouting Erica Kerstbomenverkoop 2017

Erica-nieuws - 04 december 2017 -

Ook dit jaar verkoopt Scouting Erica weer top-kwaliteit kerstbomen bij het Erica-Fort. Er is een ruime collectie Nordmannen, Zilversparren en Fijnsparren beschikbaar van uitstekende kwaliteit, zowel gezaagd als in pot of met kluit, vanaf 60 centimeter tot en ruim twee en een halve meter hoog!

Er is volop parkeergelegenheid en iedere boom wordt gratis ingepakt. Voor de kinderen is er een gratis kerstmuts en ook chocomel en glühwein ontbreken niet. De opbrengst komt volledig ten goede aan het jeugdwerk van onze actieve scoutingvereniging.

flyer drukwerk voorkant

Kennismaken met Scouting? We vertellen u graag meer over de activiteiten van Scouting Erica.

De kerstbomenverkoop vindt dit jaar plaats op:

 • Woensdag 6 december van 13 - 17 uur
 • Vrijdag 8 december van 11 – 21 uur
 • Zaterdag 9 december van 9 – 18 uur
 • Zondag 10 december van 11-18 uur
 • Woensdag 13 december van 13 - 17 uur
 • Vrijdag 15 december van 11-21 uur
 • Zaterdag 16 december van 9 - 18 uur
 • Zondag 17 december van 11-18 uur
 • Woensdag 20 december van 13 - 17 uur

Wij rekenen graag op uw komst!

Like onze Facebook-pagina www.facebook.com/scouting.erica.kerstbomen blijf op de hoogte!

Geslaagd en warm Admiraliteitsweekend

Erica-nieuws - 12 juni 2017 -

Afgelopen weekend (10 en 11 juni) hebben de Zeeverkenners en de Wilde Vaart meegedaan aan het Admiraliteitsweekend. Dit is een weekend waarbij zeilwedstrijden worden gehouden tegen andere scoutinggroepen uit de regio. Hierbij hebben de Zeeverkenners meegedaan met twee boten en de Wilde Vaart met een boot. In totaal deden er honderd scouts mee met de wedstrijden verdeeld over 23 boten. 

Op zaterdag zijn we begonnen met de eerste zeilwedstrijd gevolgd door de roeiwedstrijd. Nadat we terug zijn gekomen in de jachthaven zijn we gaan zwemmen om vervolgens gezellig te gaan barbecueën. Na het eten zijn we de plas opgegaan om nog een laatste spelletje te doen voor die dag en van de zonsondergang te genieten. 

Na het ontbijt zijn we op zondag verder gegaan met de laatste zeilwedstrijd. Bij deze zeilwedstrijd hadden we allemaal last van het te kort aan wind, maar is het voor de meeste toch goedgekomen. Na deze wedstrijd hebben we genoten van een welverdiend ijsje en zijn we terug gegaan naar de haven voor de prijsuitreiking.

Tijdens de prijsuitreiking is bekend geworden dat de Zeeverkenners respectievelijk als zesde en achtse zijn geëindigd in hun klassement en de Wilde Vaart zesde is geworden in hun eigen klassement. We zijn nog geen eerste geworden, maar kijken wel terug op een gezellig en warm weekend.

Met trots de zevende plaats

Erica-nieuws - 26 maart 2016 -

Op 5 maart was het weer zover, iScout 2016. iScout, een online game waar je driehonderd scoutinggroepen uit twintig verschillende landen het tegen elkaar opnemen door middel van internetvragen en foto-/video-opdrachten. Scouting Erica was dit keer ook weer van de partij, met een mooie verdeling van ongeveer twintig doe’ers en tien internetters had iedereen er weer veel zin in.

iscout16

De opkomsten op het Erica-Fort hadden rekening gehouden met de iScout. Het lakken van de riemen en masten werd uitgesteld zodat we alle ruimte op het fort ruim konden benutten. Jeroen en David die de coördinatie van het doe-team op zich hadden genomen begonnen al rond drie uur het stamlokaal klaar te maken. Wanneer de Zeeverkenners klaar waren met hun opkomst werd meteen het middenlokaal opgeruimd voor het internet-team. Met een arsenaal aan laptops, printers, internetkabels, switches, een beamer en een groot scherm stond de technologie om optimaal deel te nemen aan de iScout zo klaar. Tussen half zes en zes stond het eten voor ons klaar wat Duco voor ons gemaakt had wat zoals gewoonlijk weer super was. Rond half zeven was de groepsfoto ingeleverd en toen was het wachten tot zeven uur...

Doeteam
Zeven uur: het startschot werd gelost, de teams gingen aan de slag. Iedereen ging als eens speer en de hilarische momenten kwamen langs bij het doeteam. Er moest creatief maar ook snel gedacht worden. Er waren natuurkundige opdrachten, kookopdrachten, leuke filmopdrachten en natuurlijk ook de klassieker, ‘uit het raam’. Dit keer mocht er servies uit het raam via een kabelbaantje van drie hoog.

Internetteam
Het internetteam ging fantastisch van start. De tafel werd in twee groepen gesplitst die elk een zogenaamde route (een reeks vragen) zouden afnemen. Al gauw werd een derde rit ook geopend en werden er snel punten verdiend en meters gemaakt. Elke soort van social media werd aangepakt wat leidde tot een succes.

Na een spannende strijd was het spel om elf uur afgelopen. Toen kwam het moment, afwachten op welke plaats we waren geëindigd. De afgelopen jaren zaten we een aantal keer in de top honderd. Toen we iScout nog Cyberhike heette stonden we drie keer op rij op de eerste plaatst! Rond half twaalf was de uitslag bekend en waren we geëindigd op de zevende plaatst! Iets waar we trots op kunnen zijn! Volgend jaar gaan we voor de top 5! Bekijk snel alle foto’s en filmpjes!

 De Video's

foto button

Scouts helpen bestolen professor

Erica-nieuws - 02 maart 2016 -

Hieperdepiep, hoera! Op 15 februari 1920 werd Scouting Erica opgericht, en daarom vierden we dit jaar de 96e verjaardag van de groep. Traditiegetrouw vond dit feest plaats in februari, met alle speltakken en eindigend met een boerenkoolmaaltijd.

jaarfeest2016

Het feest begon aan het einde van de ochtend, toen de leiding bij elkaar kwam om de dag voor te bereiden. Taken werden verdeeld, lokalen ingericht, materialen uitgedeeld en vervolgens was het wachten op de jeugdleden. Er werd verzameld op het troephuis en officiëel geopend. Elke speltak deed dit op zijn eigen manier. Halverwege de uitleg kwam er een verstrooide man langslopen met een tas in zijn armen.

Plotseling rende er een schim langs, die de papieren van de man afpakte en wegrende. Oeps, werk aan de winkel voor onze trouwe scouts!

De man bleek een professor, en de tas bevatte bouwtekeningen voor zijn laatste uitvinding. Die moesten teruggezocht worden natuurlijk! Dus alle kinderen op de fiets naar de Hilversumse Meent, waar we een postenspel zijn gaan doen. Iedereen kreeg duidelijke instructies: hou je oren en ogen goed open voor vreemde mensen, die zouden wel eens met de diefstal te maken kunnen hebben!

Tussen het koekhappen, zaklopen, spijkerbroekhangen, ringgooien, spijkers poepen en broodje eten in konden de kinderen diverse Vossen (de baron, de butler, de skater, de soldaat en de tuinkabouter) in de kraag grijpen. Zo kregen ze stukje bij beetje de plannen van de professor weer in handen.

Net voor het hard begon te regenen, is iedereen weer op de fiets teruggegaan naar het troephuis. Daar was het opwarmen en keten geblazen. Net op tijd kwam de kookstaf met pannen vol heerlijke boerenkoolstamppot, worst, jus en appelmoes. Smullen! En voor wie daarna nog een toetje lustte, was er vla met een verrassing.

Voor de bevers was het inmiddels bedtijd, maar de welpen, verkenners en Wilde Vaart hadden nog één raadsel op te lossen... Wie was toch die dief? Een heus levend cluedospel zorgde voor hilarische ondervragingen en grondige inspecties. Het oordeel: Heleen is het meest verdacht. Of ze ook echt de dader was, zullen we nooit weten. Het recht der democratie heeft gesproken...

Tot volgend jaar!

foto button

Nieuwe Wilde Vaart van start!

WildeVaart - 13 september 2015 -

Zaterdag 29 augustus was het zover, de oudste Zeeverkenners gingen overvliegen. Gewapend met een roei- of wrikriem ging het overvliegen van de leden van start.

20421331394 056a3d5b89 z

De opdracht? Op eiland Markus Pos met een riem in handen over de balk (welke het zwemgedeelte bij het strandje afbakend) lopen zonder iets te raken met de riem of nat te worden. Eenmaal terug op het strandje werd er van de jongens verwacht dat ze het instructiebord rondden en achteruit het parcours in omgekeerde richting nog een keer deden. De jongens kozen eieren voor hun geld en besloten in zwemkleding verder te gaan. Hoewel het achteruit een stukje langzamer ging hebben de jongens allemaal zonder nat te worden, zonder hun riem nat te laten worden of mensen te raken, de finish bereikt.
Vervolgens koos de nieuwe Wilde Vaart ruime sop en ging haar eigen weg (via de snackbar terug naar de haven).

Ondertussen bedenken de jongens onder begeleiding grootse plannen voor de opkomsten die ze willen doen.

Veel plezier bij de Wilde Vaart, jongens!

foto button

Scoutingseizoen smakelijk begonnen!

Erica-nieuws - 31 augustus 2015 -

Met het oprichten van een nieuw Verenigingsbestuur is het seizoen bij Scouting Erica feestelijk én smakelijk geopend. Op zaterdag 22 augustus was er namelijk een Algemene Ledenvergadering en daarop volgend de jaarlijkse Groeps-BBQ!

20929713711 82af5400ae z

Om het voorbeeld van Scouting Nederland en vele andere scoutinggroepen heeft de Erica er ook voor gekozen om zowel een beheerstichting (gericht op de clubhuizen, boten en andere materialen) als een verenigingsbestuur (gericht op de activiteiten en opkomsten) te hebben. Dit is gekozen om te zorgen voor meer democratie, door middel van oudervertegenwoordigers, en een betere juridische positie.

Met genoegen kunnen we u informeren dat de oudervertegenwoordigers Mathilde Vos-Elsinga (Bevers) en Tanya Giling-van Hooft (Welpen) en Thijs Klaver (Victory Stam) zijn. Zij hebben stemrecht bij het verkiezen van bestuursleden.

“Het bestuur van Scouting Erica is toe aan nieuw bloed”, aldus ex-verenigingsvoorzitter Gerard van der Nat. Samen met het oprichten van de nieuwe vereniging was dit een reden voor Gerard om zijn functie op te geven. Bovendien legt Ralph Meuwsen ook zijn functie als secretaris van de Erica op.

Gerard geeft het stokje over aan Merlijn Draisma, vader van twee verkenners. Ralph draagt zijn functie over aan Eveline Houterman, oud-(team)leidster bij de Welpen. Egbert Groot zal de nieuwe functie van groepsbegeleider vervullen.

De groepsraad van de Erica heeft het volste vertrouwen in Merlijn, Eveline, Egbert, Mathilde, Tanya en Thijs. We wensen hen veel succes en plezier met hun nieuwe taken in de groep. Voor hun jarenlange inzet aan het reilen en zeilen van de groep bedanken we Gerard en Ralph graag.

Na het notarieel afleggen van de hier bovenstaande wijzigingen kon de avond beginnen: het vlees werd boven de brandende kolen gelegd en de salades werden op de borden gelegd zoals u kunt zien op de foto’s:

foto button

De aap uithangen

Stam - 29 juni 2015 -

Zondagmiddag 21 juni heeft de Victory Stam de aap uitgehangen in het High Rope Parcours! Tien Stamleden hebben in het klimbos van Lage Vuursche in bomen geklommen en obstakels op staalkabels overwonnen.

Na de verplichte en duidelijke instructies ging de klimgordel aan, iets wat voor hilarische situaties zorgde. Daarna de oefenbaan af; met twee karabijnhaken gezekerd moesten ze per traptrede deze twee karabijnen ontkoppelen/doorschuiven, om daarna de zipline af te gaan. Nadat iedereen dit goed had afgerond, kon de groep starten met het eerste parcours voor volwassenen: de groene route.

highrope

Met totaal vijf routes voor volwassenen (groen, blauw, bruin, rood en zwart) tussen de 4 en 25 meter hoogte vloog de middag voorbij. De enkele regendruppels konden de pret niet drukken en als apen klommen ze over staalkabels, houten schommels, touwbruggen, netten, ziplines en zelfs door houten tonnen. Zelfs de gele kinderroute werd nog gedaan, nog best een uitdaging met alles op kinderhoogte!

Aan het einde van de middag ging de groep terug naar het Erica-Fort en na een laatste drankje gingen alle Stamleden weer moe huiswaarts.

foto button

Winst bij zeilwedstrijden Admiraliteitsdag

Zeeverkenners - 17 juni 2015 -

Afgelopen weekend hebben de zeeverkenners van de Ericagroep meegedaan aan de zeilwedstrijden van de Admiraliteitsdag van Admiraliteit 10, Vechtplassen. De vloot, bestaande uit totaal tien lelievletten, was verdeeld in twee klassen en streden tegen elkaar voor een zo hoog mogelijke plek in het klassement!

Om elf uur ’s ochtends verzamelden de scouts van Scouting Erica, Arrowe, Niftarlake en Abcoude op het Loosdrechtse eiland Geitenkaai waar de dag werd geopend en de uitleg werd gegeven.

18278457594 ecfdf4d90f z

Om twaalf uur precies klonk het startsein en begon de eerste wedstrijd op de Loosdrechtse Plassen. Met een stevige wind (zo’n 4 à 5 Beaufort) werd het een spannende competitie. De boten van Scouting Erica met zeilnummer 650 en 685 belandden op de derde en vierde plek, waar de eerste en tweede plek werden ingenomen door Scouting Niftarlake uit Breukelen.

Na een gezellige lunch werd de botenkeuring gehouden en werd er gekeken op netheid van het casco, het schiemanswerk en overig nautisch materiaal. Rond een uur of drie werd er een tweede wedstrijd gehouden, een rondje om Markus Pos, waar helaas geen Ericanezen op het podium eindigden.

Met een vijfde en zevende plek in het algemeen klassement werd de dag vrolijk afgesloten en werd er voldaan koers gezet naar de haven.

foto button

I love Great Britain

Stam - 10 mei 2015 -

Zaterdagavond 18 april heeft de stam de tegenhanger van het bekende TV-spel ‘Ik hou van Holland’ gespeeld: I Love Great Britain. Vier teams (Engeland, Whales, Schotland en Noord-Ierland) namen het deze avond tegen elkaar op om te bepalen welke regio de meeste kennis had over dit Verenigd Koninkrijk.

ilovegreatbritain

Door het beantwoorden van vragen en goed uitvoeren van opdrachten konden zij koloniën verdienen. Er waren algemene kennis vragen, muziekvragen en vragen over de volksliederen. Verder was er natuurlijk een Whiskyproeverij, bak je eigen High Tea hapje en een potje Highlands paalwerpen.

Uiteindelijk bleek niet het team met de meeste koloniën met de overwinning naar huis te gaan, maar het team met de meeste koloniën welke op dit moment nog onder het Verenigd Koninkrijk vallen. Deze eer is gegaan naar Engeland, welke naast de eeuwige roem ook de Britse vlag in ontvangst mochten nemen.

foto button

95 jaar en nog zo fris als een hoentje!

Erica-nieuws - 25 maart 2015 -

Het was afgelopen zaterdag groot feest! Alle scouts van de Erica verzamelde zich op het voorterrein van het Erica-Fort om traditiegetrouw het Jaarfeest te vieren! Met allerlei gave spellen vierden we onze 95-jarige verjaardag.

Om één uur ’s middags verzamelden zo’n tachtig man uit alle hoeken van Naarden en Bussum om het festijn te openen, waarbij alle speltakken hun eigen opening deden. Zo zongen de Bevers hun lied, luidde de Welpen de Welpenwet en hezen de Zeeverkenners de vlag. Niet laat daarna streden alle kinderen tijdens een potje Britse Bulldog om zo lang mogelijk hun beide voeten op de grond te houden.

Vervolgens werd er een volgend spel uitgelegd: het vierkamp. De speltakken werden gemengd in groepjes gezet en samen tekenden zij binnen hun namen in hiërogliefen, speelden zij op het voorterrein levend mijnenveger (zonder echte mijnen natuurlijk), legden ze op het achterterrein een heuse hindernisbaan af en speurden ze in de woonwijk naar de oplossing van het raadsel van de Letterhakker! Tussendoor was er natuurlijk ook tijd voor een broodje knakworst van de barbecue en een beker limonade. Daarna hebben we met z’n allen op een groot bouwzeil Twister gespeeld. Uiteindelijk bleef één sterke Welp (Fabian) over als allerbeste Twisterspeler van de dag!

 jaarfeest2015 2

 Na zoveel leuke spellen gespeeld te hebben rammelden alle buiken wel… Binnen was het gelukkig iets warmer, want in het – iets te krappe – middenlokaal konden we allemaal genieten van de traditionele boerenkoolmaaltijd. En als je je buik nog niet vol genoeg had was er ook nog een heerlijk toetje!

Na die heerlijke maaltijd werden de Bevers opgehaald door hun ouders, zij waren maar al te moe van zo’n drukke dag! De Welpen en de Zeeverkenners konden er nog flink tegenaan en moesten al hun strijdlust nog gebruiken bij het levend stratego. In het Laegieskamp, het bos achter het Fort, werden de kinderen in twee groepen gesplitst en samen streden onder andere de Egyptische Nijlpaarden, Soldaten, Farao’s en Treksprinkhanen tegen elkaar totdat één van de vlaggen werd gevonden.

Terug op het Fort werd er nog een potje levend stratego gespeeld op het achterterrein en op het voorterrein werd er een laatste potje voetbal gespeeld. Totdat het uiteindelijk zo donker werd dat de dag werd afgesloten en de ouders de kinderen moe en laveloos op konden halen. Want een zeer geslaagd Jaarfeest was het zeker!

 foto button

1359940361 Mail  Postadres

Scouting Erica
Krekelmeent 80
1218 ED Hilversum

E-mail

KvK-nummer 65615875

1359937402 map magnify  Erica-Fort
Verlengde Fortlaan 116
1412 EA Naarden
Coördinaten  N 52° 17.099
       E 005° 08.617

Routebeschrijving  Routebeschrijving
1359937402 map magnify  Troephuis
Nwe 's-Gravelandseweg 68
1406 NH Bussum
Coördinaten  N 52° 15.916
       E 005° 09.012

Routebeschrijving  Routebeschrijving
1360287179 galeon  Haven
Jachthaven Het Anker
Oud - Loosdrechtsedijk 117
1231 LS Loosdrecht
Coördinaten  N 52° 12.426
       E 005° 05.719

Routebeschrijving  Routebeschrijving